Photo-Check: Фотография за начинаещи

Фотография за начинаещи

В няколко поредни теми,ще имате възможност да се запознаете с първите и най-важни стъпки при боравенето с цифров фотоапарат също, като мен :)

Kакто всеки наскоро сдобил се с DSLR - така наречените,огледално рефлексорни фотоапарати, така и ние бихме желали още на момента да създадем нечовешките кадри. Преди да започнем да снимаме е необходимо да се запознаем по-отблизо с  фотоапарата с който ще работим. Това може да се случи, като първо отделим време колкото е необходимо на ръководството му, което получавате с всеки един фотоапарат при закупуването му. Идва малко тегаво да се чете въпросното ръководство, но точно там, ще се сблъскате с основните му функции, като способността на изображението, промяна на настройките, ISO, баланса на бяло, и разбира се използването на режими и специални ефекти.
Така ще научите как да настройвате фотоапарата за различните типове снимки и условия. Ще получите нужните умения и увереност за бърза и ефективна работа с вашия DSLR. Колкото по - бързо  започнете да работите с менютата и настройките, толкова по-голям шанс ще имате да заснемете перфектия кадър, който може би никога няма да се повтори. 
Затова след като прочетете ръководството, направете няколко снимки, като използвате различни функции, за които сте чели. Запомнете, че не хабите филмова лента, така че снимайте на воля докато разберете как работят всички настройки.


Относно режимите на заснемане. 
Вече дори по-елементарните модели предлагат един доста добър набор от опции за функциалността на фотоапарата.
Сред основните фотографски настройки са: Приоритет на блендата на повечето модели обозначено с А на програматора, Приоритет на скоростта на затвора обозначенo със S и разбира се, напълно ръчна настройка обозначено с М


A - Фотоапататът сам настройва скоростта, вие настройвате затвора на блендата
S - Фотоапаратът сам настройва затвора на блендата, вие настройвате скоростта на затвора
M - Вие настройвате всичко
P - Фотоапаратът настройва всичко
 Комбинацията между настройките на блендата и скоростта на затвора определя колко светлина ще влезе в апарата по време на заснемането. От това зависи Експонацията на изображението.Разбира се, има и Готови настройки, които улесняват максимално процеса на заснемане при дадени обстоятелства. 
Да речем, че искате да направите портрет със замъглен фон, за да изпъкне повече основния обект на портрета, трябва да се  настрой дълбочината на рязкост, което се постига чрез контролера за Приоритет на блендата. Но вместо да извършвате цялата тази манипулация, може просто да изберете от менюто Portrait и да оставите апарата сам да свърши цялата работа.
Но дори и при това положение все още ще има смисъл да научите, защо определени настройки се избират за определени кадри.
В случай, когато се използвате готови настройки, селекциите които апарата прави сам се виждат на визьора или дисплея. Ако обърнете внимание, ще забележите начинът по който се заснема даден кадър, стойностите на блендата и скороста на затвора при определени условия.
След време би било нормално сами да правите тези настройки при всякакви условия. Практиката винаги е най-добрият учител :)
а dj vadim върви докато качвам това  DJ VADIM - discography   
3 коментара:

rostislav каза...

A - фотоапататът сам настройва блендата,вие настройвате скоростта на затвора
S - фотоапаратът сам настройва скоростта на затвора,вие настройвате отвора на блендата

Здравейте,
мисля, че това което сте написали не е точно така:
А- вие настройвате големината на диафрагмата, а S- вие настройвате скоростта, с която желаете да снимате
Ако греша, моля да ме извините

п.п. интересен блог

duckster каза...

rostislav@ Прав си, грешката е моя и ще я поправя ;)

Благодаря :)

rostislav каза...

;)

Copyright © Photo-Check Urang-kurai